Athens (Greece) by Night

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Λούντζα, Μια συνταγή από την Μύκονο


Το Δεκέμβριο, παραδοσιακά από της " Αγιάς Βαρβάρας" τη γιορτή, στο νησί της Μάνας μου, τη Μύκονο ( και στην Τήνο και τη Σύρο επίσης) φτιάχνουν αυτό που λέμε εκεί Λούτζα (χοιρινό κόντρα φιλέτο) και φέτος θα φτιάξω και εγώ, Σας δίνω την πιο εύκολη συνταγή, τη μη καπνιστή :
YΛΙΚΑ
2, 5 κιλά χοιρινό κόντρα φιλέτο χωρίς κόκκαλα
1,5 κιλά χοντρό αλάτι
300 γρ μαραθόσπορο
200 γρ πράσινο πιπέρι σε κόκκους
1 λίτρο κρασί γλυκό ( Βισάντο ή και Μαυροδάφνη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα πλαστικό σκεύος που κλείνει στρώνουμε όλο τον πάτο με το χοντρό αλάτι, τοποθετούμε το κρέας και το σκεπάζουμε όλο με το αλάτι. Το αφήνουμε στο ψυγείο από μίας ως τρεις μέρες ( Στη Μύκονο λένε μία, προσωπικά προτιμώ το τρεις) γυρνώντας το τακτικά και προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται ( το καταλαβαίνουμε όταν χρειάζεται από το πόσο έχει "διαλυθεί" το πρώτο αλάτι)
Την τέταρτη μέρα ξεπλένουμε το κρέας από το αλάτι, στρώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα, βάζουμε τον μαραθόσπορο και το πράσινο πιπέρι μας και ρολάρουμε το κρέας για να κολλήσουν πάνω.
Το βάζουμε πάλι στο ταπερ αλλά τώρα σκεπάζουμε με το βισαντο ή τη μαυροδάφνη. Αφήνουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.
 Την όγδοη μέρα βγάζουμε το κρέας από το γλυκό κρασί, το στεγνώνουμε και το τυλίγουμε με ένα τούλι. Το κρεμάμε σε δροσερό μέρος που αερίζεται καλά για τέσσερις ήμερες για να στεγνώσει (εδώ είναι το επικίνδυνο οι παλιοί είχαν κελάρια εμείς;...).

Η συνταγή είναι του εκλεκτού φίλου συγγραφέα Παναγιώτη Κάρδαρη και μπορείτε να την διαβάσετε επίσης εδω.
Μην ξεχάσετε να κάνετε λάικ στην ομάδα μας ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΤΕΡΨΗΣ στο FACEBOOK, αλλά και να κοινοποιήσετε τις συνταγές του  Smart Cook!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις